aanmelden
dossier
aanmelden
professional

Arbeidsconflict mediation

Arbeidsconflict oplossen

Dertig procent van de mensen die zich ziekmelden, doen dat vanwege een conflict op het werk. Een arbeidsconflict wil je het liefst voorkomen. Als het toch voorkomt, is snel oplossen het beste. Niemand wordt beter van een conflict op de werkvloer. Daarom kiezen steeds meer organisaties voor mediation bij een arbeidsconflict. In meer dan 87 procent van de gevallen helpt arbeidsconflict mediation een probleem op de werkvloer op te lossen. Loopt het conflict te hoog op? Dan kan een medewerker ontslag nemen. Maar hij kan zich ook ziekmelden. En dat is jammer, want erover praten werkt beter. Zo kun je ontslag voorkomen, en is dat niet altijd de gezondste oplossing? Dan zijn beide partijen beter af.

Mediation bij ontslag

Als werknemer en werkgever niet met elkaar overweg kunnen, kan dit zorgen voor een serieus arbeidsconflict. Meestal is er in dat geval nog niet op een rustige manier met elkaar gesproken over wat er speelt. Door dat wél te doen – aan tafel bij de mediator – klaar je de lucht. De mediator zorgt ervoor dat iedereen evenveel aan het woord is. Op die manier komt er ruimte voor normaal contact. Zo voorkom je dat een geschil en groot conflict wordt.

Is een arbeidsconflict niet oplosbaar? Soms is het beter de arbeidsrelatie te beëindigen en op een goede manier uit elkaar te gaan. Zo’n beëindiging loopt steeds vaker via exit mediation oftewel mediation bij ontslag. De mediator voert onderhandelingen over de voorwaarden waarop partijen uit elkaar gaan. De gemaakte afspraken over de beëindiging in een vaststellingsovereenkomst (VSO) vastgelegd, die door beide partijen wordt ondertekend.

Voordelen van mediation

  • Een traject met een mediator bestaat vaak uit één of meerdere gesprekken en is daardoor sneller afgerond dan een procedure via de rechter;
  • Een mediator kan – in tegenstelling tot een rechter – niets afdwingen, en is afhankelijk van de houding van de beide partijen;
  • De kosten van mediation zijn lager dan een gerechtelijke procedure.

Is mediation de oplossing?

Sluimert er een conflict tussen je werknemers of ben je zelf in een conflict beland? Neem dan contact op met één van onze mediators. Zij helpen je graag aan een oplossing waarmee je verder kan.