Wat is een belastbaarheidsprofiel?

Als een werknemer is uitgevallen door ziekte kan het zijn dat de bedrijfsarts in eerste instantie aangeeft dat deze werknemer nu geen benutbare mogelijkheden heeft. Anders gezegd, er zijn geen arbeidsmogelijkheden en de re-integratie van de werknemer kan nog niet worden opgestart. De belasting in werk overschrijdt dan de belastbaarheid. Dat kan, bijvoorbeeld door behandelingen, in de loop van de tijd verbeteren waardoor er een moment komt waarop de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer weer arbeidsmogelijkheden heeft. De werknemer is dan weer belastbaar voor werk.

De bedrijfsaarts stelt dan een belastbaarheidsprofiel op, in de praktijk vaak inzetbaarheidsprofiel (IZP) of functie mogelijkhedenlijst (FML) genoemd. Daarin staan niet alleen de beperkingen die een zieke werknemer door zijn klachten heeft, maar ook de arbeidsmogelijkheden die hij juist wél heeft.

Wat staat er in een belastbaarheidsprofiel

Een belastbaarheidsprofiel of inzetbaarheidsprofiel (IZP) of functionele mogelijkhedenlijst (FML) is een hulpmiddel voor bedrijfsartsen (en verzekeringsartsen van het UWV) om de belastbaarheid en/of de beperkingen van een werknemer in kaart te brengen.

De FML is een methodiek die onderdeel uitmaakt van het Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) van het UWV. Daarin worden vastgestelde beperkingen worden omgezet naar functionele mogelijkheden.

Hoe wordt de belastbaarheid vastgesteld?

Er zijn zes punten waarop de belastbaarheid van een werknemer wordt beoordeeld:

  • Persoonlijk functioneren – is de werknemer bijvoorbeeld in staat zelf een taak uitvoeren en wat is de hoogte van het handelingstempo in het uitvoeren van deze taak;
  • Sociaal functioneren – hoe goed kan een werknemer bijvoorbeeld omgaan met conflicten en kan hij of zij samenwerken;
  • Aanpassing aan de fysieke omgevingseisen / normaal toelaatbare arbeidsomstandigheden;
  • Dynamische handelingen – wat zijn de mogelijkheden van de werknemer rondom bijvoorbeeld schroef- en wringbewegingen met hand en arm;
  • Statische houdingen – wat zijn de mogelijkheden van de werknemer bijvoorbeeld bij geknield werken of het hoofd in een bepaalde houding hebben gedurende het werk;
  • Werktijden – Hoeveel uur kan een werknemer werken? Het gaat hierbij om beperkingen ten aanzien van het aantal uren per week, het aantal uren per dag en perioden van het etmaal.

Belastbaarheidsprofiel en arbeidsdeskundig onderzoek?

Heb jij een langdurig zieke werknemer waarvoor de bedrijfsarts een belastbaarheidsprofiel heeft opgesteld?

En zoek je nu een onafhankelijke arbeidsdeskundige om een belastbaarheids- of arbeidsdeskundigonderzoek uit te voeren? Neem dan contact op met ons op via 085 1140320 of administratie@benutbaremogelijkheden.nl. Een dossier aanmelden kan ook. Dan nemen wij contact op voor een prijsopgave.